Dieta Dukana

Dieta proteinowa – dieta odchudzająca autorstwa Pierre Dukana. Dieta znana jest też pod nazwą protal, będącej połączeniem dwóch francuskich wyrazów proteines (proteiny) i alternatives (naprzemiennie) oraz jako dieta Dukana. Główną zasadą diety jest zwiększenie spożycia białek i jednocześnie ograniczenie spożywania węglowodanów i tłuszczy. Brak jest naukowego potwierdzenia skuteczności tej diety.

Dieta ta bije rekordy popularności w Polsce, a publikacje ją opisujące (pierwsza wydana w 2008 roku) sprzedają się w nakładach rzędu kilkuset tysięcy egzemplarzy.

Fazy diety:

Sukces skuteczności diety polega na ścisłym stosowaniu się do jej zasad. Program składa się z czterech etapów i ważne, aby nie zmieniać kolejności poszczególnych faz.

Protal 1 – faza ataku
- pierwsza: szybki start oraz intensywna i stymulująca utraty kilogramów

Protal 2 – faza naprzemienna
- druga: regularny spadek masy ciała pozwalający dojść do upragnionej wagi

Protal 3 – faza utrwalenia
- trzecia: utrwalenie zdobytej i jeszcze niestabilnej wagi

Protal 4 – faza ostatecznej stabilizacji
- czwarta: definitywna stabilizacja wagi pod warunkiem zachowania ścisłej diety przez jeden dzień w tygodniu do końca życia

Każda z tych kuracji ma specyficzną zasadę działania i szczególną misję do spełnienia, lecz ich siła i skuteczność wynika z zastosowania diety proteinowej, ścisłej i rygorystycznej, opartej wyłącznie na czystych proteinach w pierwszej fazie uderzeniowej, następnie naprzemiennej z dietą dopuszczającą warzywa w fazie równomiernej utraty wagi, potem zrównoważonej w fazie utrwalania wagi i wreszcie ścisłej, opartej wyłącznie na czystych proteinach, ale stosowanej tylko jeden dzień w tygodniu w fazie ostatecznej stabilizacji.

Ogólne zasady dla każdego etapu diety:

1. Min. 1,5 litra płynów dziennie.

2. W fazie I oraz w fazie II najlepiej nie spożywać więcej niż 2 łyżki stołowe otrąb owsianych dziennie:

1 łyżka – zalecana

2 łyżki – jeszcze lepsze rezultaty i poprawa pracy jelit

3 łyżki – zwiększa skuteczność działania otrąb, ale otręby mają już wartość kaloryczną. Taką dawkę należy obowiązkowo spożywać od początku fazy IV

3. Kuracja musi zawierać jak najmniej soli.

4. Należy jeść tak często jak się chce (ale tylko produkty z listy dostępnych produktów dla tej diety).

5. Dozwolone produkty można dowolnie ze sobą łączyć.

6. Zaleca się pić w trakcie posiłków.

7. Eliminacja węglowodanów (produktów węglowodanowych), słodzik zamiast cukru.

Sam mistrz dr Pierre Dukan w swojej książce „Nie potrafię schudnąć”, podpowiada:

„Ponieważ mówimy o przyjemnościach smakowych, pozwolę sobie dać istotną i nieodzowną dla ostatecznej stabilizacji radę. Nie traktujcie jej lekkomyślnie.

Kiedy jecie, a szczególnie, kiedy to, co jecie, jest wyśmienite i obfite, MYŚLCIE O TYM, CO JECIE, skoncentrujcie się na tym, co macie w ustach i na każdym najdrobniejszym wrażeniu, dostarczanym przez pokarm.
Wiele badań prowadzonych przez dietetyków wykazuje, że doznania smakowe odgrywają zasadniczą rolę w wywoływaniu uczucia sytości. Wszelkie wrażenia smakowe ze śluzówki języka, każdy odruch żucia i przełykania, są odbierane i analizowane przez podwzgórze centrum głodu i sytości. Nagromadzenie tych wrażeń podnosi wskaźnik sensoryczny wywołujący uczucie sytości.

NALEŻY JEŚĆ POWOLI, KONCENTRUJĄC CAŁĄ SWOJĄ UWAGĘ NA TYM, CO SIĘ MA W USTACH.  Należy unikąc unikać spożywania kalorycznych pokarmów podczas oglądania telewizji lub czytania, ponieważ w ten sposób zmniejsza się o połowę intensywność wrażeń dochodzących do mózgu: w tym właśnie dietetycy upatrują powód epidemii otyłości w Stanach Zjednoczonych wśród dzieci podjadających cały dzień przed telewizorem, a jako dorośli jedzących o każdej porze dnia. Nic dziwnego, że guma do żucia jest wynalazkiem amerykańskim”.

FAZA I

Dozwolone produkty:
Chude mięso (cielęcina, konina, wołowina z wyjątkiem antrykotu i rozbratla z kością, wszystko na grillu lub pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Chude wędliny z indyka, kurczaka lub innych dozwolonych gatunków mięs)
Podroby (wątroba, cynadry, ozór cielęcy lub wołowy – czubek)
Wszystkie ryby (tłuste, chude, o białej lub niebieskiej skórze, surowe, pieczone, wędzone lub gotowane)
Owoce morza (skorupiaki i mięczaki)
Drób bez skóry (oprócz kaczki)
Jaja
Chude produkty nabiałowe (chude mleko, chudy biały ser, chudy serek wiejski,jogurty naturalne i aromatyzowane słodzikiem bez tłuszczu, serki homogenizowane bez tłuszczu). W drodze wyjątku Dukan dopuszcza produkty które mieszczą się w granicach 4-6% (np. śmietana odtłuszczona do 3%, ser ementaler o zawartości tłuszczu do 5%).
Środki wspomagające (kawa, herbata, herbatki ziołowe, ocet winny, zioła, przyprawy, korniszony, cytryna – nie jako napój, sól i umiarkowanie musztarda)
Dozwolone dodatki i przyprawy

Faza II

Wszystkie dozwolone produkty z fazy I
Stosowanie naprzemiennie kuracji: czyste proteiny i proteiny z warzywami. Możliwe cykle: 5/5, 3/3, 1/1
Mazeina (skrobia kukurydziana) – w niewielkich ilościach, o ile nie ma przestojów wagowych
Dozwolone warzywa

Faza III

Wszystkie dozwolone produkty z fazy I i II
Jedna porcja owoców dziennie, oprócz bananów, winogron i czereśni, orzechów i suszonych owoców
2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie
40 gramów sera żółtego
2 porcje produktów skrobiowych tygodniowo.
Według pierwszej książki Dukana: ryż i ziemniaki jemy okazjonalnie,ryż: basmati, dziki lub pełnoziarnisty, ziemniaki: najlepiej w koszulkach lub pieczone w folii
Według książki „Metoda doktora Dukana”: biały ryż oraz ziemniaki są zakazane w fazie III
Udziec jagnięcy, pieczeń z polędwicy wieprzowej (schab) lub szynka
Dwa odświętne posiłki w tygodniu.: tzw. UCZTA KRÓLEWSKA – dwa razy tygodniu, w odstępach co najmniej jednego dnia, możemy sobie pozwolić na posiłek do tej pory zakazany: pizza, lody winko. WAŻNE: posiłek zjadamy na raz, nie dokładamy sobie po jakimś czasie. Na ucztę składają się: przystawka (np. ulubiony ser), danie główne (np. kotlet schabowy), deser (ciastko czekoladowe) oraz kieliszek wina
Obowiązkowo i bezwarunkowo: jeden dzień ścisłej diety proteinowej (kuracja uderzeniowa) w tygodniu

Faza IV

Normalny sposób odżywiania w ciągu sześciu dni w tygodniu, zachowując dobre nawyki nabyte podczas kuracji, stosowanie co czwartek lub, jeśli to niemożliwe, w środę lub piątek jeden dzień czystych protein (kuracja uderzeniowa) w sposób regularny, ścisły i przez całe życie
Obowiązkowe spożywanie codziennie 3 łyżek stołowych otrąb owsianych

Przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci dieta Dukana nie musi być nudna.

Kombinacje dozwolonych produktów odpowiednich dla każdej fazy mogą dać nieoczekiwany, smaczny efekt. Sam dr. Dukan w książce z przepisami poleca między innymi:

Roladki z szynki

Czas przygotowania: 10 minut, bez gotowania, porcja dla 4 osób

1 ząbek czosnku
pół pęczka szczypiorku
200g beztłuszczowego twarożku
8 plastrów chudej szynki
8 listków sałaty
4 gałązki natki pietruszki

Czosnek obrać i posiekać, szczypiorek umyć i pokroić, a następnie wymieszać z serkiem. Plasterki szynki posmarować twarożkiem i zwinąć w rulonik. Wstawić do lodówki na 30 minut, żeby serek stężał. Talerz udekorować dwoma liśćmi dsałaty, na nie ułożyć roladki z szynki.

Ozdobić pietruszką

 

Zielona zupa szczawiowa

Czas przygotowania: 35 minut, czas gotowania: 10 minut, porcja dla 4 osób

2 jajka
1 cebula
2 białe części pora
5 liści sałaty
pęczek szczawiu
250g szpinaku
2 kostki bulionowe z kurczaka bez tłuszczu
sól, pieprz
1L wody
odrobina cebuli

Jajka ugotować na twardo, obrać. Cebulę obrać i posiekać. Por, liście sałaty, szczaw i szpinak opłukać i drobno pokroić. Cebulę i pory przysmażyć na lekko naoliwionej patelni na średnim ogniu. Dodać pozostałe warzywa i smażyć 5 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Przełożyć do garnka, zalać 1L gortącej wody, doprawić solą oraz pieprzem i dodać kostki bulionowe. Gotować 10 minut na średnim ogniu. Jajka posiekać i dodać do zupy. Całą zupę zmiksować, tak by powstał krem. Posypać posiekanymi świeżymi ziołami.

 

Kurczak w estragonie z kurkami

Czas przygotowania: 20 minut, czas gotowania: 25 minut, porcja dla 4 – 6 osób

6 udek kurczaka
1 drobiowa kostka bulionowa bez tłuszczu
1 gałązka estragonu
1 kg kurek
1 ząbek czosnku
1 pęczek natki pietruszki
250g beztłuszczowego twarożku
sól, pieprz
odrobina oliwy

Kawałki kurczaka doprawić solą, pieprzem, przyrumienić w lekko naoliwionym rondlu. Dodać 100ml bulionu drobiowego i dobrze opłukaną gałązkę estragonu. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować 25 minut.
Na patelni przysmażyć umyte kurki razem z posiekanymi czosnkiem i pietruszką. Doprawić solą i pieprzem.
Tuż przed podaniem wyjąć z rondla gałązkę estragonu i dodać do sosu twarożek, wszystko dobrze wymieszać i podgrzać na małym ogniu. Doprawić w razie potrzeby. Podawać kurczaka na gorąco z kurkami.

 

Mufinki

Czas przygotowania: 10 minut, czas pieczenia 20 do 30 minut, porcja dla 4 osób

4 jajaka

4 łyżki stołowe otrąb pszennych

8 łyżek stołowych otrąb owsianych

4 łyżki stołowe beztłuszczowego twarożku

0,5 łyżeczki słodziku

aromat wedle uznania: skórka z cytryny, cynamon lub kawa

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Białka ubić na pianę. Pozostałe składniki wymieszać i dodać do nich pianę. Rozłożyć ciasto do foremek na mufinki i piec 20 – 30 minut.

 

Szczegółowo o diecie – jak działa, plusy i minusy:

Dieta proteinowa, zdobyła rzesze zwolenników na całym świecie. Osoby, które ją stosują deklarują szybki ubytek zbędnych kilogramów przy jednoczesnym zachowaniu energii i dobrego samopoczucia. Została skonstruowana w oparciu o przekonanie, że organizm zużywa spore ilości energii na strawienie i przyswojenie białka, dlatego mówi się o dużej skuteczności tej diety odchudzającej.

Rola białek w diecie proteinowej

Proteiny są niezbędnym składnikiem diety – dostarczone wraz z pożywieniem, organizm wykorzystuje do odbudowy tkanek, które uległy „zużyciu” (np. złuszczonego naskórka), a także do syntezy hormonów i ciał odpornościowych (bez nich nasza odporność jest osłabiona i łatwiej zapadamy na choroby). Białka wpływają także na stan równowagi kwasowo-zasadowej. Jaja, mięso, wędliny, ryby i sery, będące źródłami pokarmowymi białek, powodują zakwaszenie organizmu. Znaczenie protein wiąże się także z wywieraniem wpływu na ciśnienie tętnicze krwi. Dieta proteinowa, czyli dieta wysokobiałkowa przyczynia się do podniesienia jego wartości.(…)

Dlaczego dieta proteinowa jest skuteczna?

Założenie diety proteinowej jest proste – białko ma wykazywać efekt „odtłuszczający”. Polega on na tym, iż organizm zużywa spore ilości energii na strawienie i przyswojenie białka. W przypadku niedostatecznego dostarczenia energii (w postaci węglowodanów i tłuszczów), białko wykorzystywane jest do celów energetycznych (służy jako źródło energii). Co więcej, zastosowana dieta ma oszczędzać przed zużywaniem własne białka ustrojowe i powodować, iż organizm czerpie energię ze zmagazynowanych zapasów w postaci tkanki tłuszczowej. Duże ilości białka w diecie powodują także przyśpieszenie przemiany materii, dlatego można mówic o diecie Dukana jako metodzie skutecznego odchudzania.

Niebezpieczeństwa diety proteinowej

Dieta proteinowa może nieść ze sobą także zagrożenia. Stosować ją powinny osoby zdrowe (np. ilość białka powinna podlegać ograniczeniom w przypadku niektórych chorób  -  nerek, czy wątroby). Nie jest wskazana także osobom, które cierpią z powodu zaparć, gdyż duże ilości białka mogą potęgować ten problem. Dieta wysokobiałkowa może być niebezpieczna dla osób z nadciśnieniem tętniczym, gdyż duże ilości białka wpływają na podniesienie ciśnienia. Długotrwałe wykluczenie z diety: owoców, warzyw, produktów zbożowych i tłuszczów może skutkować niedoborami witamin i składników mineralnych. Pewne ilości węglowodanów są potrzebne do prawidłowej pracy mózgu. Przy długotrwałym spożywaniu nadmiernych ilości protein, dochodzi do przesunięcia równowagi kwasowo-zasadowej, w kierunku odczynu kwaśnego, gdyż produkty o działaniu przeciwnym, zasadowym – warzywa, owoce i ziemniaki, są wykluczone z diety (przez pewien czas). Zbyt dużo białek to także dodatkowe obciążenie dla nerek i wątroby, gdyż narządy te biorą udział w ich metabolizmie.

Źródło: www.abcdieta.pl; Katarzyna Mazowska