Zatrucia pokarmowe

Zanim przystąpi się do przyrządzania potraw, należy poznać kilka zasad …

1. Myć ręce przed kontaktem z jakimkolwiek produktem żywnościowym.
2. Na wszystkie zadrapania i rany należy przykleić plaster.
3. Oddzielnie przechowywać gotowane i surowe produkty.
4. Przed spożyciem sprawdzić, czy mięso jest dobrze ugotowane.

Produkty szczególnie nietrwałe i podatne na rozwój drobnoustrojów:

1. drób i mięso,
2. niepasteryzowane produkty mleczne,
3. skorupiaki z niepewnych zródeł,
4. tłuste, szybko psujące się ryby,
5. surowe jaja (szczególnie z popękanymi skorupkami),
6. Właściwie każdy produkt trzymany przez dłuższy czas w nieodpowiedniej dla niego temperaturze, niewłaściwie przechowywany lub odgrzewany może być przyczyną zatrucia pokarmowego.

Jak uniknąć zatrucia:

By uniknąć zatruć, trzeba przestrzegać określonych zasad:
- zawsze powinno się myć ręce przed dotykaniem produktów żywnościowych,
- zwierzęta także przenoszą bakterie, należy wiec trzymać je z dala od kuchni i od stołu, przy który spożywa się posiłki,
- należy zwrócić szczególną uwagę na sposób przechowywania produktów żywnościowych,
- zawsze należy sprawdzać daty przydatności do spożycia, umieszczane na opakowaniach,
- produkty których termin przydatności minął oraz te, które sprawiają wrażenie zepsutych (mają nie odpowiedni kolor, smak lub zapach), należy natychmiast wyrzucić,
- zachować odpowiedni czas i parametry obróbki termicznej.

Wszystkie zabiegi okażą się jednak nieskuteczne, jeśli osoba przygotowująca posiłki nie zachowa odpowiedniej higieny!

Co robić w przypadku zatrucia pokarmowego?

Objawy zatrucia pokarmowego występują w czasie od kilku minut do kilku dni po spożyciu zatrutego produktu. Są to zazwyczaj nudności, ból żołądka, wymioty, biegunka, a czasami nawet gorączka. W większości przypadków symptomy te są prawdziwie nieprzyjemne, ale nie zagrażają życiu. Zatrucie jadem kiełbasianym, rzadka forma zatrucia pokarmowego, jest wyjątkiem i wymaga natychmiastowej pomocy lekarskiej.

Oto mali złoczyńcy powodujący zatrucia:

Bacillus Cereus

Występuje między innymi w gotowanym ryżu przetrzymywanym w cieple lub nieodpowiednio odgrzewanym. Gotowany ryż powinno się utrzymywać bardzo gorący lub szybko schłodzić po ugotowaniu i trzymać w lodówce.
OBJAWY: dokuczliwe wymioty w ciągu godziny od spożycia ryżu albo biegunka występująca później. Powrót do zdrowia następuje szybko.

Campylobacter Jejuni

Zakażenie nastąpić może gdy kropla krwi z surowego drobiu przedostanie się do ugotowanej potrawy lub sałatki.

OBJAWY: gorączka, ból brzucha oraz nudności, po których następuje krwawa biegunka. Objawy występują w ciągu 2-6 dni od spożycia potrawy i trwają 1-10 dni.

Clostridium Botulinum (Botulism)

Bardzo rzadki, śmiertelny rodzaj zatrucia. Bakterie powstają w niedokładnie wysterylizowanych konserwach warzywnych, w słoikach oraz puszkach z mięsem lub rybami.

OBJAWY: pojawiają się w ciągu 18-36 godzin od spożycia potrawy. Występują zaburzenia mowy, trudności w przełykaniu, niewyraźne widzenie, paraliż oraz niewydolność oddychania.

Clostridium Perfringens

Ten rodzaj bakterii pojawia się w ciepłym mięsie, sosach od pieczeni oraz farszu. Najczęściej występuje w niewłaściwie przechowywanym siekanym mięsie.

OBJAWY: bóle brzucha, głowy i biegunka. Czasami wymioty i gorączka. Czas wylęgania 6-12 godzin. Pełne dojście do zdrowia możliwe jest po 24 godzinach.

Escherichia Coli (E. Coli)

Poważne zatrucie pokarmowe, którego przyczyną jest brak higieny przy przyrządzaniu potraw. Szczególnie narażone na nie są osoby, które korzystają z ulicznych punktów sprzedaży typu fast-food.

OBJAWY: wymioty oraz bolesna, często krwawa biegunka. Objawy występują po 12-72 godzinach od spożycia potrawy i utrzymują się do 10 dni. Pacjenci często wymagają hospitalizacji.

Listeria Monocytogenes

Żyje w jelitach wielu ludzi i zwierząt, na ogół nie przysparza kłopotów. Znajduje się głównie w miękkich serach. Rozwija się także w temperaturze panującej w lodówce.

OBJAWY: tylko nagłe objawy grypowe od 4 godzin do kilku dni po spożyciu zakażonego pokarmu. Może spowodować uszkodzenie płodu. Jest także groźna dla niemowląt, osób starszych i chorych.

Salmonella

Zazwyczaj jej źródłem są surowe lub niedogotowanego jaja, niedogotowany drób, a także gotowane potrawy i sałatki, które przez kilka godzin nie były wstawiane do lodówki.

OBJAWY: nudności, ból brzucha, gorączka, wymioty i biegunka występują po 8-36 godzinach po spożyciu potrawy. Dość często spotykana infekcja przenoszona za pośrednictwem produktów żywnościowych. Większe epidemie mogą objąć tysiące osób.

Staphylococcus Aureus

Nosicielami tej bakterii są ludzie, z łatwością więc może być przeniesiona na żywność, przede wszystkim na szynkę, drób, śmietanę lub pieczone produkty z nadzieniem.

OBJAWY: ból brzucha, nudności, wymioty i biegunka, które występują od kilku minut do 6 godzin po spożyciu pokarmu. Czasami towarzyszą im dreszcz i zawroty głowy.