Jadłospisy

Jako Technolog Żywienia, swoją wiedzę i doświadczenie zawodowe wykorzystuję również na płaszczyźnie związanej z szeroko rozumianym żywieniem. Planowanie, bilansowanie, ocena to czynności, które ściśle się wiążą z tym zakresem mojej działalności.

Grupa klientów, do których kieruję ofertę to:

  • żłobki,
  • przedszkola,
  • szkoły,
  • ośrodki szkolno wychowawcze,
  • szpitale,
  • firmy cateringowe, punkty produkcyjne i restauracje dostarczające posiłki do wyżej wymienionych,
  • osoby prywatne zainteresowane wybraną dietą.

Niezwykłą odpowiedzialnością jest żywienie ściśle określonych grup żywności: dzieci w wieku żłobkowym, przedszkolnym, szkolnym, osób z różnymi schorzeniami. Każda z tych grup wymaga przemyślanego i dokładnego zbilansowania posiłków pod względem wartości odżywczej i składników mineralnych zgodnie z zalecanymi normami.

Niewłaściwe żywienie, którego przejawem jest niedożywienie lub niedobór mikroelementów, może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia, a nawet życia. Wiele jednostek chorobowych, obniżenie się ogólnej jakości życia, spadek sił i aktywności, uszczerbek na zdrowiu, a w najcięższej postaci nawet śmierć – za to wszystko jesteście Państwo odpowiedzialni jeśli karmicie innych.

Więcej na temat  ŻYWIENIA I NORM znajdziecie tutaj

Planowanie i ocena żywienia są to czynności niezwykle pracochłonne i wymagające szerokiej wiedzy z zakresu żywienia i dietetyki.

Być może chcielibyście Państwo skorzystać z mojej pomocy?

Oto co oferuję w formie stałej lub okresowej współpracy:

  • układanie odpowiednio zbilansowanych jadłospisów,
  • ocena ułożonych już przez Państwa jadłospisów,
  • doradztwo żywieniowe i dietetyczne.

Wspomagam się narzędziami informatycznymi i nie bez znaczenia zapewne będzie dla Państwa, gdy powiem, że pracuję na programie komputerowym, którego używają Sanepidy?